-
Rezerwacja online
-
Natychmiastowe potwierdzenie
-
Najlepsze apartamenty
-
Oferty specjalne
Rezerwacja online
Natychmiastowe potwierdzenie
Najlepsze apartamenty
Oferty specjalne
Półwysep Helski co roku cieszy się ogromną popularnością. Jest on celem podróży wielu Polaków, a także turystów zza granicy. Jego wyjątkowość na skalę światową zapewnia mu niezwykłe ukształtowanie – długi na 34 km w najszerszym miejscu liczy zaledwie 3000 metrów. Mniej więcej w połowie półwyspu leży miejscowość o nazwie Jastarnia, która przyciąga turystów licznymi atrakcjami przyrodniczymi… Ale nie tylko!
Numerem pierwszym na naszej liście jest „Weranda Ogrodnica”. Słynie z tego, że realizuje przepisy przekazywane z dziada pradziada, czyli rodzinne i regionalne. Można tutaj naprawdę zasmakować serca Helu, wiele potraw opiera się na świeżych rybach prosto z morza. Warto wpaść do „Ogrodnicy” chociażby na śniadaniowe kaszubskie frejszteki. Restauracja jest również bardzo chwalona za niezwykle miłą i pomocną obsługę, a także piękny wystrój. Weganie, wegetarianie i osoby uczulone na gluten także znajdą tutaj coś dla siebie, co jest dodatkową zaletą. Dla osób spragnionych nie tylko lokalnego kolorytu w jedzeniu, ale również innych elementach tutejszej kultury, warto nadmienić, że restauracja regularnie organizuje wieczorki poezji kaszubskiej.
Drugie miejsce przyznajemy miejscu „Śledź i pasta”. Nazwa wprost mówi o tym, czego można się spodziewać. Zastaniemy tutaj ryby w każdej postaci: smażone czy wędzone, ale także rybne pasty, zupy, garmaże, tatar. Niesamowicie zachwalane są śledzie, które przyrządzane są aż na 13 sposobów (między innymi po kaszubsku, po węgiersku, z borówką czy też w sosie musztardowo-miodowym). Niektórzy piszą nawet, że o śledziach ze „Śledzia i pasty” można pisać wiersze.
Przeczytaj również: Atrakcje dla dzieci w Jastarni - gdzie warto zabrać swoje pociechy?
Ostatnie miejsce naszego podium zajmuje restauracja „Kapitalna”. Oprócz kaszubskich, rybnych potraw można odnaleźć tutaj coś, do czego jesteśmy bardziej przyzwyczajeni, a mianowicie tradycyjne polskie potrawy, takie jak żurek, oraz kuchnię śródziemnomorską: pasty czy risotto, a także fenomenalną pizzę z pieca opalanego drewnem. Kolejnym atutem jest fakt, że restauracja wychodzi naprzeciw rodzinom z dziećmi, stąd duży wybór dań dla małych brzuszków oraz bezpieczny plac zabaw na terenie restauracji.
Z pewnością restauracja zadowoli wszystkich wielbicieli ostrych potraw, ale nie tylko. W „Urwis House” można zakosztować między innymi genialne mule po francusku i tajsku. Niezwykle często chwalony jest też torcik bezowy o smaku kawy i whiskey. Jest to miejsce, gdzie można bez wahania liczyć na znakomicie przygotowane drinki.
To dla czego warto odwiedzić „U Bąbli”, to przepyszne pierożki. Jedzenie przygotowywane jest na bieżąco, zawsze świeże. Przywiązywana jest niezwykła waga do estetyki dań. Restauracja oferuje także szeroką kartę win oraz ofertę piw regionalnych. Dodatkowo, co ciekawe, sala znajduje się na poddaszu.
Ze względu na dobre jedzenie i świetną lokalizację „Łóżka” zawsze do restauracji ciągnie się kolejka. Ale warto poczekać! Jedzenie jest nienaganne, znajdziemy tutaj takie proste dania jak pizza czy ryba z frytkami. Restauracja dba o swoich najmłodszych klientów, w karcie znajdują się dania dla dzieci, a także na sali jest specjalny kącik do zabawy. W „Łóżku” jest bardzo przestronnie, a wygodne ławy pomieszczą przy jednym stoliku nawet osiem osób.
„Homara” uważa się za najdłużej istniejące w Jastarni miejsce serwujące ryby we współpracy z miejscowymi rybakami. Restauracja najbardziej znana jest ze swoich placków ziemniaczanych z wędzonym łososiem pod chrzanową pierzynką. Kucharze „Homara” nie boją się nietypowych rozwiązań kulinarnych, stąd na przykład w karcie pierogi z łososiem bałtyckim.
W restauracji „Gryfon” można się na chwilę oderwać od nudnej ryby z frytkami i skosztować autorskich przepisów szefa kuchni, który nierzadko wychodzi do gości, by osobiście coś polecić. Czuć, że dania powstają z miłością i pasją. Warto wspomnieć, że w tym lokalu chleb, bułki i drożdżowe pączki wypieczone są na miejscu.
W „Zatoce Smaków” mamy do czynienia z kolejnym menu opartym na znakomitej realizacji mieszaniny kuchni śródziemnomorskiej i kaszubskiej. Z ciekawych potraw na pewno uwagę przykuje zylc, czyli tradycyjna kaszubska galareta wieprzowa podawana z pieczywem. To, co wyróżnia tę restaurację, to fakt, że jest ona umiejscowiona przy nowoczesnym, trzygwiazdkowym hotelu „Jastarnia”, stąd wystrój jest zdecydowanie elegancki.
Ostatnie miejsce na naszej liście miejsc z najlepszym jedzeniem w Jastarni otrzymuje restauracja-pub „Wejście 49”, które znajdujące się na samej plaży. Nie trzeba oddalać się od morza, aby zaspokoić głód dobrą przekąską. Króluje tu przede wszystkim szybkie jedzenie, takie jak pizza czy zapiekanki, jednak jakość jest na jak najlepszym poziomie. Docenia się to miejsce za najlepsze imprezy oraz przyjemny klimat.
Zobacz nasze apartamenty na wynajem w Jastarni