-
Rezerwacja online
-
Natychmiastowe potwierdzenie
-
Najlepsze apartamenty
-
Oferty specjalne
Rezerwacja online
Natychmiastowe potwierdzenie
Najlepsze apartamenty
Oferty specjalne
Są dwie i od lat konkurują ze sobą o pierwsze miejsce nad Bałtykiem. Ryba smażona i wędzona. Do niedawna wydawałoby się, że ta pierwsza co sezon wygrywa, ale w ostatnim czasie zaczęliśmy doceniać tą drugą za wyjątkowy smak i zapach, ale i walory zdrowotne.
Nie jemy jej za dużo na co dzień, zatem wakacje to czas, by na chwilę wprowadzić ją do diety. Jakie wędzarnie oferuje nam Władysławowo?
Na wakacjach z reguły chcemy zjeść coś innego. Często nie zastanawiamy się nad zdrowymi właściwościami. Może i dobrze, bo to tylko wakacje. O rybach mówi się głośno, choć same głosu nie mają, że trzeba je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, że bogate są w kwasy omega-3, które obniżają cholesterol i wspierają układ krążenia czy procesy poznawcze. To tylko nieliczne z ich zasług, ale rzadziej się mówi o tym, że obróbka ryb potrafi je pozbawić tych dobroczynnych właściwości.
Niewątpliwie ryba gotowana na parze lub pieczona jest najzdrowsza, ale niewielu z nas jedzie na wakacje z dietą pod pachą. Zapach rybki na nadmorskiej promenadzie kusi i z pełną świadomością chcemy tej pokusie ulec. Wybory rybnej miss są trudne, a tym bardziej że większość smażalni to też wędzarnie więc naprawdę stając w kolejce, stajemy przed wyborem. Smażona przepyszna ryba z dodatkami jednak traci poprzez smażenie na oleju wszystkie kwasy omega-3. Dlatego, chociaż z niej nie rezygnujemy, coraz częściej sięgamy po wędzoną, która ma więcej właściwości prozdrowotnych.
Warto dodać, że jeżeli mamy do wyboru wędzenie naturalne i elektryczne, lepiej wybrać to drugie. Wędzenie naturalne może wywoływać odkładanie się substancji smolistych, które ostatecznie zjadamy. Jednak dobre wędzarnie dbają o to, by substancji toksycznych było jak najmniej, a jednocześnie walory smakowe i zapachowe były zachowane. Gdzie zatem po wędzoną rybkę we Władysławowie?
Najważniejsza w wędzeniu ryb jest ich świeżość, a tu nigdy nie można mieć gwarancji. Dlatego najlepiej zaglądać do portu we Władysławowie. Turyści chwalą sobie świeże ryby i wędzone z wędzarni przy drodze.
We Władysławowie znajduje się też firma Rafa, która zajmuje się wędzeniem i przetwórstwem ryb. Ma ona historię sięgająca 1994 roku i renomę. Wędzarnia zapewnia świeży towar wysokiej jakości. Warto spróbować wędzonej na gorąco tuszki flądry albo wędzonej na zimno polędwicy z łososia. Turyści zachwycają się również tamtejszym szaszłykiem z wędzonego na gorąco łososia z ananasem. Można też dopytać na miejscu, czym różni się wędzenie na zimno od wędzenia na gorąco.
Poznaj nasze apartamenty na wynajem we Władysławowie
Dużo pozytywnych opinii zbiera też smażalnia i wędzarnia Pikling głównie ze względu na świeżość ryb. Wędzarnia działa już od 40 lat i kto wie, może przez ten czas o wędzeniu dowiedziała się już wszystkiego. Pikling funkcjonuje zarówno jako restauracja, jak i sklepik, gdzie możemy kupić surową, świeżą rybę i sami ją sobie przyrządzić w domu.
Która ryba wygra w te wakacje? Chcielibyśmy, żeby świeża i zdrowa i pozostaje nam zaufać tradycji Władysławowa i rybaków z miejscowego portu, że to ryby łowione na bieżąco będą trafiać na nasze